TOM ALANDH OCH HELEEN REBEL ÄR TILLBAKA MED EN NY VÄRLDSPREMIÄR!

En film fylld av Jan Troells egna bilder, men också ett samtal om barndomens lycka, skapandets glädje, om konsten, kärleken och döden.

Och – om hur svårt det kan vara att sätta på teven även om man har fler guldbaggar än någon annan inom svensk film.

Större än Widerberg och större än Bergman! Jan Troells, Här Har Du Ditt Liv, är den bästa film som någonsin gjorts i Sverige”.
Det tycker i alla fall Tom Alandh.
Och – vi gästas också av filmens huvudperson, Jan Troell, hans fru Agneta Ulfsäter Troell och dottern Yohanna! 
Det blir ett samtal mellan Tom, Heleen, Jan och Yohanna som tillsammans gör en ny film och Agneta som gör en egen film för SVT.

Det här blir en fantastisk filmhelg!

OBS! Vi släpper biljettförsäljningen så snart vi får veta vilka restriktioner som gäller i maj.

PRESENTATION AV METODEN EMBODIED IMAGINATION!

Hur kan våra drömmar om natten bidra till att öka vår kreativitet? Hur kan arbetet med så kallade riktade drömmar lösa upp skapandet när det knutit sig så att vi inte kan komma vidare? Metoden Embodied Imagination har utvecklats för att göra just detta – ge oss tillgång till drömmens verklighet för att där hitta inspiration och nya infallsvinklar och, inte minst, tillit till det intuitiva.

Ingrid Blidberg har arbetat som teaterproducent, konstnärlig ledare, teaterchef och dramaturg. Ingrid är, efter tre års utbildning i USA, legitimerad ’Embodiment Practitioner’.

Nu presenterar Ingrid metoden Embodied Imagination med en demonstration på Alvargården Film & Kulturcenter.

Janet Sonenberg, professor i teater och musik vid MIT (The Massachusetts Institute of Technology), har tillsammans med drömterapeuten Robert Bosnak utvecklat metoden för skådespelare, regissörer och andra kreativa yrken. Professor Sonenberg har också skrivit boken, ”Dreamwork for Actors”.

 

Lasse Berg till Alvargården!

I samarbete med Film & Kultur på Öland arrangerar Alvargården en ny föreläsning med Lasse, där han också visar sin sista film med fotografen Anders Ribbsjö. “I fjol föll regnet en måndag – en resa genom Namibia” 

 

Åter till Drömmen om det goda livet
Lasse Berg har i sin Kalahariserie undersökt människans evolution och djupa historia. Den sista i serien är ”Ut ur Kalahari – drömmen om det goda livet” där han tar pulsen på utvecklingen i världen det senaste halvseklet. När han återvänder till människor, byar, industrier runt om i Asien och Afrika (där tre fjärdedelar av mänskligheten bor) som han rapporterat om sedan 60-talet finner han en revolution inte bara i levnadsförhållanden utan också i drömmar och tänkesätt.

Vilken är egentligen människans natur och hur ser det liv ut som evolutionen anpassat oss för? Hur skall människan leva för att få frid med sitt inre? Är det nya livet hållbart, när människan för första gången under en miljontals år lång historia föds ensam?

Ny världspremiär av och med Tom Alandh!

En dokumentärfilm som handlar om en av våra största musiker – pianisten, jazzmusikern och kompositören Jan Johansson!

Det tar bara någon sekund så vet man. Några takter och Sverige breder ut sig med sjöar och skogar, åkrar, ängar, berg och forsar. Jan Johanssons musik.

Men kan man spåra något av hans kommande storhet när han tjugo år gammal sitter vid pianot i Söderhamn och hans mor sätter på bandspelaren när hennes son övar på Schubert, Mozart, Hayden och andra stora mästare?

I den här filmen får Jan Allan och Georg Riedel besvara den frågan, efter att ha hört den allra första ljudinspelningen med Jan Johansson, utan att veta vem som spelar.

Stunder av verklighet

Alvargården FilmCenter och Film & Kultur på Öland presenterar stolt ett exklusivt gästspel på Alvargården av skådespelaren, regissören och författaren, Jan Jönson. 

STUNDER AV VERKLIGHET har Jan framfört på teatrar, universitet och fängelseanstalter i Europa, USA och Ryssland. Den handlar om hans teaterprojekt och möten med livstidsdömda interner på bl.a. Kumla-anstalten och det ökända San Quentin, hur han lärde känna dramatikern Samuel Beckett, Bob Dylan och mycket mer.

Han har berättat och gestaltat sin historia, STUNDER AV VERKLIGHET, på bl.a. Sorbonne-universitetet, museet Louvren i Paris och Actors Studio i New York. Hans framförande är  mycket laddat och personligt om bland annat uppsättningarna av Becketts, I VÄNTAN PÅ GODOT – vilket skulle förändra hans liv.

Den handlar bland annat om hans regiarbete på Kumla-anstalten och på San Quentin-fängelset i Kalifornien, och hur internerna Spoon Jackson och Happy Wilson blev hans vänner och bröder. Det är en fantastiskt gripande och intressant livshistoria!

Jan Jönson studerade vid Dramatens elevskola 1968–1971. Efter studierna var han engagerad vid Dramaten fram till 1980 och han har därefter arbetat som frilansare.

Kumlaanstalten 1985. Foto: Jösta Hagelbäck

Kumlaanstalten 1985. Foto: Jan Jönson

Många minns gästspelet på Göteborgs Stadsteater, som tyvärr fick ställas in eftersom skådespelarna valde att rymma istället…

När Jan Jönson inbjöds att året efter sätta upp samma pjäs på San Quentin i San Francisco, sa fängelsechefen väldigt tydligt:

– Don´t ever come to my desk and ask me if you can take the inmates out on the highway!!!

För 1,5 år sedan framförde Jan STUNDER AV VERKLIGHET på Actors Studio i New York, en permanent workshop för skådespelare som startades 1947 av bl.a. Elia Kazan, och där skådespelare som Marlon Brando, Marilyn Monroe, Robert De Niro, Ellen Burstyn och Al Pacino är och har varit medlemmar i decennier.

Idag är det Alec Baldwin, Ellen Burstyn och Al Pacino som sitter i ledningsgruppen.

Utdrag ur brev till Jan Jönson:

”The Actors Studio is still profoundly affected and moved by the two performances of your monologue, MOMENTS OF REALITY”, this past September. Your life´s work on Samuel Beckett´s plays and especially on WAITING FOR GODOT in prisons is so important. Sharing your experiences and amazing depth of insight and knowledge is invaluable to anyone who is a serious theatre artist”.

Efter sitt gästspel på Alvargården FilmCenter åker Jan till USA och ska framföra STUNDER AV VERKLIGHET på San Quentin-fängelset i San Francisco. 

I april blev det klart att ett franskt filmbolag ska producera en spelfilm som baseras på Jans teaterarbete med internerna på Kumla-anstalten.