FÖRELÄSNING – kommunikation och konsten att tala inför folk

Kommunikation och möten mellan människor är vanligen händelser som äger rum utan att vi närmare reflekterar över dem. Att tala inför andra är däremot en särskilt utsatt situation då specifika biologiska och psykologiska skeenden äger rum inom oss, medvetet och omedvetet.

Att mötas och kommunicera är oftast något som vi dras till och upplever som positivt, men det kan även kännas utlämnande. Situationer där du behöver visa vem du är, prestera inför andra eller göra entré på scen kan ofta upplevas som obehagliga. När vi människor exponeras för varandra sätts våra grundläggande egenskaper på prov. Det är en av flera förklaringar till att vi ibland ser framträdanden inför andra som stora och ibland övermäktiga utmaningar. Vad händer om mina grundläggande egenskaper brister? Vad händer om jag inte behärskar förmågan att kommunicera på rätt sätt?

Varför vi känner scenskräck
Vi människor blir nervösa när vi står på scenen. Anledningen är vårt biologiska arv som går miljoner år tillbaka då vi endast överlevde tillsammans i en grupp på savannen. Om vi blev uteslutna från gruppen/flocken betydde det döden.
Detta arv styr oss än idag eftersom vi fortfarande är samma biologiska varelser. När vi ställs framför en grupp av människor, ensamma och uttittade, reagerar kroppen blixtsnabbt och intuitivt. Hjärnan reagerar på situationen utan att vi har en aning om vad som händer. Som en direkt följd av detta spänner vi oss. Och det första vi spänner är knäna, för att vi ska vara redo för språng eller kamp. Detta sätter i sin tur igång ett serieförlopp i kroppen: Vi blir torra i munnen och får svårt att prata. En olustkänsla sprider sig i magen och till slut kan det gå så långt att vi får tunnelseende. Detta är helt normalt, det är hjärnan som drar i nödbromsen.

Skådespelaren Stefan Sauk och hjärnforskaren Jan Marcusson träffades vid ett event där båda var inbjudna som föreläsare. I en mellanakt började de prata om rädslan att tala inför andra människor, ett ämne som båda är experter på utifrån olika perspektiv. Jans utgångspunkt är mer ur ett fysiologiskt perspektiv medan Stefans är det handgripliga scenspråket. Diskussionen mynnade ut i en vänskap som sedermera blev till en bokidé.
Idén blev till boken TALA INFÖR FOLK – så bemästrar du din scenskräck.

WORKSHOP – skådespeleri och konsten att vara närvarande

Den kände regissören och teatermannen, Peter Brook, har kallat teater och skådespeleri för ”ögonblickets konst” (the art of the present).
Det är en bra beskrivning. För att något ska kunna uppstå i ögonblicket, så krävs det absolut närvaro, det vill säga att den som utövar ”ögonblickets konst” måste vara absolut närvarande i ögonblicket. Det är först då som det kan uppstå något som kan beskrivas som konst.
Det kan låta högtidligt, men är så oerhört mycket enklare än det låter. Jag brukar säga att det svåra med skådespeleri är att förstå hur enkelt det egentligen är. Och det låter ju enkelt, men det är inte desto mindre sant.
Det jag talar om är det som brukar benämnas det ”gestaltande skådespeleriet”. I motsats till det ”förevisande skådespeleriet”. Det som kännetecknar det gestaltande skådespeleriet är att skådespelaren ”lever” sin roll på ett sätt som är äkta och ärligt, vilket är en förutsättning för att vara trovärdig och att publiken ska kunna bli berörd på riktigt.
Till skillnad från det s.k. ”förevisande skådespeleriet”, där skådespelaren låtsas vara eller känna än det ena och än det andra.
En del hävdar att det finns olika typer av estetik inom teatern och det är förvisso sant, men det är i sig inte relevant för den enskilde skådespelarens arbete med sig själv.
I en workshop kommer jag att fokusera på det som är skådespelarens instrument, det vill säga individen och människan i sin helhet med allt vad det innebär. Och framförallt, att försöka hitta det enkla och rena uttrycket.
Stefan Sauk

FÖRELÄSNING
DATUM: Lördag den 14 september
TID: 19.30
ENTRÉ: 280 kr (kaffe/te och macka ingår)

WORKSHOP
DATUM & TID: Lördag 14/9 10.00-16.00 och söndag 15/9 10.00-15.00
PRIS: 2.450 kr (inkl. lunch)
(föreläsningen ingår i priset om du är deltagare i workshopen)
OBS! ENDAST 12 PLATSER!
För att delta i workshopen ska du vara skådespelare, ha erfarenhet av skådespeleri på scen och/eller vara elev på en teaterutbildning.

Mejla din bokning till dan@alvargarden.se och betala entrén och/eller avgiften till bankgiro:
877-5736 eller swisha till 0706 250 493

Vi erbjuder också ett paketpris för er som deltar i workshopen med en middag, logi i dubbelrum (med ev.1 extrasäng) och i ett rum med 5 sängar. Frukost ingår.
Priset för workshop, föreläsning, middag och en natts logi blir då 2.950 kr.

Mycket välkomna!
Dan Sabel

ALVARGÅRDEN
FILM & KULTURCENTER
Bed & Breakfast
Kastlösa Alvargata 1
386 61 Mörbylånga
Tel. 0706 250 493
Hemsida: alvargarden.se